Menu

Pasta pesto – kilka minut i gotowe!

Październik 25, 2017 - horeca
Pasta pesto – kilka minut i gotowe!

Pasta pesto to przepyszny sos na bazie bazylii, który można przygotować w zaledwie kilka minut. Najlepsze jednak w tym sosie jest to, że można go trzymać kilka dni w lodówce lub można go zamrozić i wyciągać w razie potrzeby. W jaki sposób przygotować pastę pesto i z czym ją łączyć? Jeśli chcesz poznać odpowiedź na te pytania, przeczytaj nasz artykuł.
http://rogowski.net.pl

Pasta pesto – przygotuj ją w kilka minut

Zacznijmy może od tego, czym jest pasta pesto. To zielony sos na bazie bazylii, którego korzenie sięgają już średniowiecza. Klasyczne pesto powstało w Genui i było robione z takich składników jak:
• bazylia,
• oliwia z oliwek,
• parmezan,
• sok z cytryny,
• sól,
• pieprz,
• orzeszki pinii,
• czosnek.

Skoro już wiesz, gdzie wynaleziono pastę pesto i z czego ją przygotowuje się, czas, byś poznał prosty przepis, który wykonasz w kilka minut.

Aby móc go wykonać, potrzebujesz:

• 1 dużego pęczka bazylii,
• garść orzechów pinii,
• ząbek czosnku,
• 50g startego parmezanu,
• sok z cytryny,
• ok. 100 ml oliwy z oliwek,
• sól,
• pieprz.

Gdy składniki już masz pod ręką, w pierwszej kolejności pokrój czosnek w cienkie plasterki i podpraż orzeszki pinii na suchej patelni. Kiedy to zrobisz, wrzuć te 2 składniki wraz z umytymi liśćmi bazylii i szczyptą soli do blendera. Zacznij powoli miksować składniki, nieśpiesznie wlewając połowę oliwy. Następnie dodaj starty ser i resztę oliwy. Kiedy wykonasz wszystkie czynności dopraw jeszcze sos pieprzem do smaku według własnego uznania – możesz też dodać jeszcze soli, jeśli uważasz, że jest jej za mało. Ostatnim krokiem jest przełożenie pasty pesto do słoiczka i dodanie na wierzch kilka łyżeczek oliwy. Później wystarczy jedynie zakręcić słoik i włożyć do lodówki. Tak przygotowana pasta pesto może być przechowywana w lodówce aż do tygodnia!

Nie tylko z makaronem

Najpopularniejszym połączeniem, który zna cały świat, jest pasto pesto z makaronem. I choć jest to niewątpliwie pyszne danie, nie jest to jedyna potrawa, jaką warto przygotować z sosu pesto. Warto łączyć pesto z rybami czy pieczywem (świetnym pomysłem jest zrobienie zapiekanki z zielonym i czerwonym pesto – na pewno każdemu zasmakuje!).

Oprócz tego pasta pesto może być łączona z ryżem (przykładowo: łódeczki ryżowe), a nawet służą jako farsz lub dodatek do mięs. Pesto można również dodawać do klusek (np.:gnocchi) lub placków.

To także świetny dodatek do sałatek. Poniżej przedstawiamy przepis na sałatkę z indykiem i pesto.
Składniki:
• 500g piersi z indyka,
• 2 małe rzymskie sałaty,
• łyżka pesto,
• łyżka soku z cytryny,
• łyżka oliwy z oliwek,
• sól,
• pieprz,
• pół łyżeczki mielonej, słodkiej papryki.

Przygotowanie:
Aby przygotować sałatkę, w pierwszej kolejności musisz pokroić indyka z większą kostkę, a następnie musisz doprawić mięso: solą, pieprzem i papryką. Potem odstaw mięso na 15 minut. Po kwadransie, obsmaż indyka na dużym ogniu na patelni przez 2 minuty. Gdy to zrobisz, możesz wziąć się za sałatę. Pokrój ją według własnego uznania, a następnie połącz ze sobą: pesto, oliwę i sok z cytryny. Na samym końcu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem, jeśli uznasz, że nie jest odpowiednio doprawione. Smacznego!

Dodaj komentarz